Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει μια άλλη επιλόγη στους δασκάλους που διδάσκουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Στο θεματολόγιο του ιστολογίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες, σχέδια μαθήματος, φύλλα εργασίας, κριτήρια αξιολόγησης και πολλά άλλα που αφορούν και τις πέντε περιοχές των αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες στοχεύει το μαθήμα της Φυσικής Αγωγής.
ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ , ΣΤΙΒΟΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Μέσα από την ετοιμασία και εφαρμογή αυτού του υλικού θέλησα να δώσω ένα πιο ζωντάνο και διασκεδαστικό χρώμα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και να το κάνω ακομή πιο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Παρακαλώ όπως έχω τα δικά σας σχόλια αλλά και τις δικές σας ιδεές ώστε να ενισχυθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά αυτή η προσπάθεια. Για δημοσίευση στο ιστολόγιο δικού σας εκπαιδευτικού υλικού οποιασδήποτε μορφής παρακαλώ στείλτε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση savvidg@cytanet.com.cy

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Από το βιβλίο "Παιδιά Ελάτε να Παίξουμε" Γ.Κολιοπούλου - Ν.Τριπόδης

Σπέρνω-θερίζω φασόλια
Στόχος
Οπτικο-κινητική αντίληψη, ταχύτητα, συνεργασία.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο.
Ο δάσκαλος σχεδιάζει πέντε μικρούς κύκλους απέναντι από κάθε ομάδα. Το πρώτο παιδί κάθε ομάδας έχει μπροστά του πέντε φασόλια και με το σύνθημα του δασκάλου παίρνει ένα φασόλι και τρέχει να το τοποθετήσει(να σπείρει) σ’ έναν από τους κύκλους. Μετά επιστρέφει στη γραμμή του για να πάρει άλλο ένα φασόλι και συνεχίζει μέχρι να τελειώσουν όλα τα φασόλια. Το επόμενο παιδί, παίρνει (θερίζει) ένα ένα φασόλι κάθε φορά από τους κύκλους και το τοποθετεί μπροστά στα πόδια του επόμενου συμπαίκτη του. Το τρίτο παιδί φεύγει για να «σπείρει» ένα ένα φασόλι ξανά. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όλα τα παιδιά να έχουν «σπείρει» ή «θερίσει» φασόλια. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Α΄- Β΄ Τάξη
Πέρασμα μέσα από τα στεφάνια
Στόχος
Αντίληψη της κίνησης μέσα-έξω, συντονισμός, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο. Απέναντί τους βρίσκονται δύο σειρές από πέντε ως οχτώ στεφάνια σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Με το σύνθημα του δασκάλου ξεκινά το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα, μπαίνει σε κάθε στεφάνι, το σηκώνει και το βγάζει πάνω από το κεφάλι του, αφήνοντάς το πλάι. Γυρίζει πίσω με τον ίδιο τρόπο, για να φύγει το επόμενο παιδί, πηγαίνοντας στο τέλος της ομάδας τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Παραλλαγή
Μπορεί να γίνει η αντίθετη κίνηση. Το παιδί σηκώνει το στεφάνι, το βάζει από το κεφάλι του και το βγάζει από τα πόδια.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Μεταφορά μπάλας
Στόχος
Κράτημα-χειρισμός μπάλας, ταχύτητα, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο. Απέναντί τους σε καθορισμένη απόσταση τοποθετείται ένα στεφάνι. Το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα κρατά μια μπάλα. Με το σύνθημα του δασκάλου τρέχουν και αφήνουν τη μπάλα μέσα στο στεφάνι και επιστρέφουν για να χτυπήσουν το χέρι των συμπαικτών τους. Αυτοί με τη σειρά τους τρέχουν, για να πάρουν τη μπάλα και να την δώσουν στον επόμενο συμπαίκτη τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Παραλλαγή
Η μπάλα μεταφέρεται με χτυπήματα στο έδαφος.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Οι μπάλες φεύγουν
Στόχος
Εκτέλεση ρίψεων, δύναμη, ταχύτητα, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα χωρίζεται σε δύο υποομάδες/γραμμές και παρατάσσονται αντικριστά σε απόσταση εφτά ως δέκα m. Οι πρώτοι της κάθε ομάδας κρατούν από μια μπάλα. Με το σύνθημα του δασκάλου πετούν τη μπάλα απέναντι (στην υποομάδα τους) και πηγαίνουν τελευταίοι στη σειρά τους.
Το παιχνίδι συνεχίζεται. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Παραλλαγή
Όποιος πετάει τη μπάλα πηγαίνει τελευταίος στην απέναντι σειρά της ομάδας του Α΄- Δ΄ Τάξη
Οι μπάλες τρέχουν
Στόχος
Εκτέλεση ρίψεων, δύναμη, ταχύτητα, συντονισμός, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες/γραμμές αντιμέτωπες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο έχοντας απόσταση δύο m μεταξύ τους. Στην αρχή κάθε ομάδας υπάρχει ένα κουτί με μπάλες και στο τέλος υπάρχει άλλο ένα άδειο κουτί. Με το σύνθημα του δασκάλου το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα παίρνει μια μπάλα, την πετά στο επόμενο. Μετά παίρνει άλλη μπάλα μέχρι ν’ αδειάσει το κουτί. Τα τελευταία παιδιά των ομάδων βάζουν τις μπάλες στα άδεια κουτιά. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Ζιγκ - ζαγκ
Στόχος
Κινητική δεξιότητα, αντίληψη έννοιας δεξιά-αριστερά, ταχύτητα αντίδρασης, ομαδικότητα.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο. Απέναντί τους βρίσκονται δύο σειρές από έξι ως οχτώ κώνους, σε καθορισμένη απόσταση μεταξύ τους. Με το σύνθημα του δασκάλου το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα ξεκινά, τρέχει ανάμεσα από τους κώνους σε κίνηση ζιγκ-ζαγκ. Στον τελευταίο κώνο κάνει στροφή και γυρίζει πίσω με την ίδια κίνηση, για να χτυπήσει το χέρι του συμπαίκτη του, πηγαίνοντας στο τέλος της ομάδας του. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Παραλλαγή
Τα παιδιά εκτελούν κίνηση ζιγκ-ζαγκ χτυπώντας την μπάλα στο έδαφος. Εκτελούν ζιγκ-ζαγκ έχοντας τον έλεγχο της μπάλας στα πόδια.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Βιβλίο στο κεφάλι
Στόχος
Ισορροπία, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο. Το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα τοποθετεί πάνω στο κεφάλι του ένα βιβλίο ή άλλο ελαφρύ αντικείμενο. Με το σύνθημα του δασκάλου, τα δύο παιδιά ξεκινούν για να διανύσουν μια προκαθορισμένη απόσταση και να γυρίσουν πίσω, για να δώσουν το βιβλίο στον επόμενο συμπαίκτη τους, χωρίς όμως αυτό να τους πέσει κάτω. Αν τους πέσει το τοποθετούν πάλι στο κεφάλι τους και συνεχίζουν. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Πάτημα γραμμής
Στόχος
Ταχύτητα, συνεργασία, ομαδικότητα.
Σενάριο
Ο δάσκαλος σχεδιάζει τέσσερις παράλληλες γραμμές με απόσταση μεταξύ τους 15m-2m-15m. Ανάμεσα στις δύο κεντρικές παράλληλες γραμμές χαράσσει ένα μικρό τετράγωνο. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες όπου τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο στις εξωτερικές γραμμές. Αρχίζοντας από τα δεξιά το πρώτο παιδί κάθε ομάδας ξεκινά με ταχύτητα προς τη γραμμή που είναι μπροστά του, με σκοπό να την πατήσει και να τρέξει πίσω, για να χτυπήσει
την παλάμη του διπλανού του. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να χτυπηθεί και το χέρι του τελευταίου παιδιού. Τότε αυτό θα τρέξει να μπει στο τετράγωνο. Νικήτρια είναι η ομάδα που ο τελευταίος παίχτης της θα πατήσει πρώτος στο τετράγωνο.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Τα καροτσάκια
Στόχος
Δύναμη, ευκινησία, συντονισμός και συνεργασία ζευγαριού.
Σενάριο
Τα παιδιά σχηματίζουν ζευγάρια και χωρίζονται σε δύο ομάδες. Με το σύνθημα του δασκάλου κάθε ζευγάρι ξεκινά να διανύσει μια ορισμένη απόσταση. Ο ένας περπατάει με τα χέρια, ενώ ο άλλος τον κρατάει από τα πόδια (τα καροτσάκια). Στο τέλος της διαδρομής αλλάζουν ρόλους και γυρίζουν πίσω, οπότε φεύγει το επόμενο ζευγάρι. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Α΄-Δ΄ Τάξη
Το τούνελ
Στόχος
Ευκινησία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά σχηματίζουν δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, με τα πόδια σε διάσταση (το τούνελ). Με το σύνθημα του δασκάλου το τελευταίο παιδί προσπαθεί να περάσει με τα τέσσερα κάτω από τα ανοιχτά πόδια των συμπαικτών του και να φτάσει μπροστά. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να περάσουν όλα τα παιδιά. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Η μπάλα στο τούνελ
Στόχος
Χειρισμός της μπάλας, ικανότητα συντονισμού, συνεργασία Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, με τα πόδια σε διάσταση (το τούνελ). Με το σύνθημα του δασκάλου ο πρώτος κάθε ομάδας δίνει τη μπάλα κάτω από τα πόδια του στον επόμενο. Η μπάλα περνά από όλα τα παιδιά και ο τελευταίος την παίρνει και γίνεται πρώτος. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να περάσουν όλα τα παιδιά από την πρώτη θέση. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη.
Παραλλαγή
Η μπάλα μεταφέρεται προς τα πίσω με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Η μπάλα μεταφέρεται προς τα πίσω με τα χέρια κάνοντας μικρή στροφή του κορμού προς τα δεξιά ή προς τ’ αριστερά.
Α΄- Δ΄ Τάξη
Δρόμος με εμπόδια
Στόχος
Ευκινησία, ευλυγισία, ταχύτητα, φαντασία.
Σενάριο
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ισάριθμες ομάδες Α και Β. Η ομάδα Α δημιουργεί ανθρώπινα εμπόδια, όπως: πέρασμα κάτω από ανοιχτά πόδια,πήδημα πάνω από παιδί σε θέση συσπείρωσης, τρέξιμο ενδιάμεσα από παιδιά-εμπόδια που στέκονται στη σειρά, χτύπημα στο σηκωμένο χέρι του παιδιού-εμπόδιο, κ.ά. Με το σύνθημα του δασκάλου, το πρώτο παιδί της Β ομάδας ξεκινά για να περάσει ανάμεσα από τα εμπόδια. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή, ξεκινά ο δεύτερος συμπαίκτης του. Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Οι ομάδες αλλάζουν ρόλους. Νικήτρια είναι η ομάδα που έκανε το μικρότερο χρόνο.
Γ΄- Δ΄ Τάξη


Τύλιγμα-ξετύλιγμα
Στόχος
Επιδεξιότητα, συντονισμός, συνεργασία.
Σενάριο
Τα παιδιά παρατάσσονται σε δύο ομάδες αριθμημένα. Δύο από κάθε ομάδα κρατούν ένα σχοινάκι μήκους δύο μέτρων από τις άκρες. Με το σύνθημα του δασκάλου, το ένα από τα δύο παιδιά αρχίζει να τυλίγει το σχοινί γύρω από τη μέση του, με κατεύθυνση προς τον συμπαίκτη του. Αφού φτάσει, ξεκινά ο δεύτερος να τυλίγεται, καθώς ξετυλίγεται ο πρώτος. Όταν ξετυλιχθεί δίνει την άκρη του σχοινιού στον επόμενο, ο οποίος ξεκινά να τυλίγεται, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγεται ο δεύτερος. Κάθε παιδί τυλίγεται και ξετυλίγεται και το παιχνίδι συνεχίζεται. Κερδίζει η ομάδα που ο τελευταίος παίχτης θα ξετυλιχθεί πρώτος.
Γ΄-ΣΤ΄ Τάξη
Το ταξίδι του στεφανιού
Στόχος
Επιδεξιότητα, ταχύτητα, συντονισμός, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα.
Σενάριο
Τα παιδιά σχηματίζουν δυο κύκλους/ομάδες και πιάνονται από τα χέρια. Ανάμεσα στα χέρια δυο παιδιών κρέμεται από ένα στεφάνι. Με το σύνθημα του δασκάλου περνούν το σώμα τους μέσα από το στεφάνι. Η κίνηση γίνεται σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού, χωρίς να αφήνουν τις λαβές. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα γυρίσει πρώτη το στεφάνι στην αρχική του θέση.
Γ΄- ΣΤ΄ Τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου