Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει μια άλλη επιλόγη στους δασκάλους που διδάσκουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Στο θεματολόγιο του ιστολογίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες, σχέδια μαθήματος, φύλλα εργασίας, κριτήρια αξιολόγησης και πολλά άλλα που αφορούν και τις πέντε περιοχές των αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες στοχεύει το μαθήμα της Φυσικής Αγωγής.
ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ , ΣΤΙΒΟΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Μέσα από την ετοιμασία και εφαρμογή αυτού του υλικού θέλησα να δώσω ένα πιο ζωντάνο και διασκεδαστικό χρώμα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και να το κάνω ακομή πιο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Παρακαλώ όπως έχω τα δικά σας σχόλια αλλά και τις δικές σας ιδεές ώστε να ενισχυθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά αυτή η προσπάθεια. Για δημοσίευση στο ιστολόγιο δικού σας εκπαιδευτικού υλικού οποιασδήποτε μορφής παρακαλώ στείλτε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση savvidg@cytanet.com.cy

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ 2)


ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ

Ανάποδη σκηνή
Ένας εναλλακτικός τρόπος να γίνει μια σκηνή είναι οι παίχτες να ξαπλώσουν ανάσκελα με τα κεφάλια στο κέντρο και τα πόδια ψηλά. Τεντώστε το αλεξίπτωτο σφιχτά και διπλώστε το κάτω από τις πλάτες σας έτσι κρατά τα πόδια σας επάνω. Μπορείτε να φέρετε σε μια μαλακή μπάλα και να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να το αναπηδήσετε μέσα από τη σκηνή.


Ο ωκεανός
Προσποιούμαστε ότι το αλεξίπτωτο είναι ο ωκεανός. Τα παιδιά λένε το όνομα ενός ωκεανού. Τα παιδιά κινούν το αλεξίπτωτο ανάλογα με το δελτίο καιρού . (Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι δημιουργικά). Παραδείγματος χάριν, θα πούμε, "άκουσα στο δελτίο καιρού αυτό το πρωί ότι υπήρξε ένα μικρό αεράκι πέρα από τον Ατλαντικό. Αυτό πως μπορούμε να το δείξουμε με το αλεξίπτωτο; Τα παιδιά ανταποκρίνονται δημιουργώντας μικρά κύματα στο αλεξίπτωτο. Άλλες προτάσεις - υψηλοί άνεμοι, χιόνι (θα έπρεπε να το τραβήξουμε για να κάνουμε σφιχτά τον πάγο), τυφώνες, κ.λπ.... Μόλις αντιληφθούν περι τίνος πρόκειται οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.


Φώτα κυκλοφορίας
Όλα τα παιδιά μπαίνου κάτω από το αλεξίπτωτο και κινούνται ανάλογα με τα χρώματα που λέει ο Παιδαγωγός.
Κόκκινος - στάση
Πορτοκάλι – αλλαγή κατεύθυνσης
Πράσινος - επιτάγχυνση

Άλλες οδηγίες θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν, όπως
Μπλε - κραυγή: "Γειά σας κ. Όνομα του παιδαγωγού.

Αλλαγή
Κάνετε το «μανιτάρι» με το αλεξίπτωτο και φωνάξτε μια οδηγία, π.χ. "αλλαγή εάν φοράτε κόκκινο". Ο καθένας που φορά κόκκινο πρέπει να τρέξει κάτω από το αλεξίπτωτο στην αντίθετη πλευρά, πριν το αλεξίπτωτο τους σκεπάσει (αν και αυτό είναι μέρος της διασκέδασης).

Καρέκλες χωρίς μουσική
Αριθμούμε τα παιδιά γύρω από το αλεξίπτωτο με αριθμούς 1,2 και 3..Κάνουμε το μανιτάρι και λέμε ένα αριθμό και πώς να κινηθεί.
Παραδείγματος χάριν: "1 μπαλαρίνα ", τότε όλα τα παιδιά που έχουν τον αριθμό 1 κάτω από το αλεξίπτωτο πάνε απέναντι κάνοντας την μπαλαρίνα.

Πλυντήριο ρούχων
2 ισάριθμες ομάδες. Η μια είναι το πλυντήριο και η άλλη η πλύση.
Το παιχνίδι παίζεται όπως ακριβώς δουλεύει το πλυντήριο. Η πλύση (ρούχα και σκόνη ) κάθονται κάτω από το αλεξίπτωτο και δίνουν στο αλεξίπτωτο ένα καλό κούνημα. Η πλύση γυρίζει με έναν τρόπο - που οργανώνεται από τα παιδιά που κρατούν από έξω το αλεξίπτωτο και τα παιδιά από κάτω κινούνται ανάλογα. Το αλεξίπτωτο κάνει κύκλο. Στροφή ξεβγαλμάτων (κούνημα) (κύκλος αντίθετα) πάλι. Κούνημα και έπειτα στέγνωμα - πάνω-κάτω μεγάλες μετακινήσεις.
Επαναλάβετε το παιχνίδι- αντιστρέφοντας τους ρόλους των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου