Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει μια άλλη επιλόγη στους δασκάλους που διδάσκουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Στο θεματολόγιο του ιστολογίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες, σχέδια μαθήματος, φύλλα εργασίας, κριτήρια αξιολόγησης και πολλά άλλα που αφορούν και τις πέντε περιοχές των αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες στοχεύει το μαθήμα της Φυσικής Αγωγής.
ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ , ΣΤΙΒΟΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Μέσα από την ετοιμασία και εφαρμογή αυτού του υλικού θέλησα να δώσω ένα πιο ζωντάνο και διασκεδαστικό χρώμα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και να το κάνω ακομή πιο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Παρακαλώ όπως έχω τα δικά σας σχόλια αλλά και τις δικές σας ιδεές ώστε να ενισχυθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά αυτή η προσπάθεια. Για δημοσίευση στο ιστολόγιο δικού σας εκπαιδευτικού υλικού οποιασδήποτε μορφής παρακαλώ στείλτε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση savvidg@cytanet.com.cy

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΚΥΛΙΣΜΑ ΜΠΑΛΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παιχνίδια
Θέμα: Κύλισμα μπάλας

Στόχοι:
Οι μαθητές να:
- κυλούν την μπάλα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχο από διάφορες θέσεις (όρθια, καθιστή κ.ά) και με διάφορους τρόπους ( 2 χέρια, αριστερό – δεξί χέρι)
- κυλούν την μπάλα σε συγκεκριμένη απόσταση.
- κυλούν την μπάλα προς κινούμενο στόχο.
- παίρνουν τη σωστή στάση όταν εκτελούν κύλισμα της μπάλας με το ένα χέρι.
- εφαρμόζουν τη σωστή τεχνική του κυλίσματος μπάλας σε παιχνίδια.

Υλικά:
μπάλες (1 κάθε παιδί)
στεφανάκια στήριξης μπαλών
εμπόδια (1 κάθε ζευγάρι)
μικροί κώνοι (1 κάθε ζευγάρι )

Χώρος: Γήπεδο καλαθόσφαιράς /Γήπεδο πετόσφαιρας

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Στοχοθεσία

Τα παιδιά κινούνται στο χώρο ελεύθερα
- τροχάδην
- γόνατα ψηλά
- φτέρνες πίσω
- περιφορές χεριών
- βαθύ κάθισμα

Τα παιδιά παίρνουν το καθένα μια μπάλα.
- μετακομίζω θέση με κύλισμα (πάω απέναντι)
- κυλώ μπάλα - πηδώ και παίρνω μπάλα – αλλάζω κατεύθυνση και επαναλαμβάνω
- ρίχνω και παίρνω μπάλα
- ρίχνω μπάλα – κάνω στροφή – παίρνω μπάλα

ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ

Ζευγάρια

Τα παιδιά σχηματίζουν ζευγάρια ο ένας απέναντι από τον άλλο. Κυλούν την μπάλα ο ένας στον άλλο από διάφορες θέσεις δοκιμάζοντας και το δεξί και το αριστερό τους χέρι.
- όρθιοι
- καθιστοί
- κάτω από πόδια
- ταυτόχρονα δύο μπάλες

Δίνεται η ευχέρεια στα παιδιά να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν την απόσταση με το ζευγάρι τους ανάλογα με την αυτοαξιολόγηση τους.

Περνώ την μπάλα κάτω από το εμπόδιο.
Τα ζευγάρια πάνε στις τελικές γραμμές του γηπέδου (το ένα απέναντι από το άλλο). Στο μέσο της απόστασης τους τοποθετείτε ένα εμπόδιο. Με το σφύριγμα του δασκάλου τα παιδιά που βρίσκονται στη μια γραμμή καλούνται να κυλήσουν με το σωστό τρόπο την μπάλα και να την περάσουν κάτω από το εμπόδιο τους, Στο επόμενο σφύριγμα ρίχνουν τα παιδιά της απέναντι γραμμής.

Επαναλαμβάνεται η ίδια δραστηριότητα με τη διαφορά ότι τώρα τα παιδιά καλούνται να πάρουν μερικά βήματα φόρα πριν κυλήσουν την μπάλα τους.

Κυλώ την μπάλα για να ρίξω τον κώνο (Bowling).
Τα παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια διάταξη. Τώρα στο μέσο της απόστασης τους τοποθετούν ένα κώνο. Με το σφύριγμα του δασκάλου καλούνται να κυλήσουν την μπάλα (είτε με φόρα , είτε χωρίς) για να ρίξουν τον κώνο.

Ομάδες
Τα παιδιά στέκουν στις ομάδες τους σε γραμμή. Μπροστά από κάθε ομάδα τοποθετείται ένα εμπόδιο. Τα παιδιά με τη σειρά κυλούν την μπάλα κάτω από το εμπόδιο , τρέχουν την παίρνουν και επιστρέφουν πίσω στην ομάδα τους.

Επαναλαμβάνεται η ίδια δραστηριότητα με τη διαφορά ότι τώρα τα παιδιά θα πρέπει να πηδήξουν πάνω από το εμπόδιο και να πάρουν την μπάλα τους και να επιστρέψουν.

Ο δάσκαλος βρίσκει την αφορμή να μιλήσει για τον σωστό τρόπο κυλίσματος της μπάλας.

Όποιο παιδί ρίχνει το εμπόδίο - κώνο είναι υπεύθυνο να τρέξει να το – τον τοποθετήσει και πάλι στη θέση του. Το ζευγάρι του είναι υπεύθυνο να πάρει την μπάλα και να ετοιμαστεί για το δικό του κύλισμα.

ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Παιχνίδι με κύλισμα της μπάλας
Τα παιδία παίζουν στις ομάδες τους ( 2 ομάδες κάθε γήπεδο) ένα παιχνίδι με κύλισμα της μπάλας. Το παιχνίδι μοιάζει με τη χειροσφαίριση με τις πιο κάτω διαφορές:

Ντρίπλα = κύλισμα της μπάλας
Πάσα με κύλισμα της μπάλας
Απαγορεύονται τα βήματα
Γκολπόστ = εμπόδια

Γήπεδα:
Καλαθόσφαιρας : Α΄- Β΄ομάδα
Πετόσφαιρας : Γ΄- Δ΄ομάδα
(διακριτικά)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η μπάλα κρατιέται από το χέρι που θα κάνει το κύλισμα και έχουν το αντίθετο πόδι μπροστά. Χαμηλώνουν το κορμί τους και η μπάλα αφήνεται από χαμηλά να κυλήσει στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου